
Professor Emeritus Nisse Bråttsjø ved Universitetet i Sponvika har forsket på en undertrykt minoritet han kaller V-mennesker.
Vitenskap
Kjenn din biologiske klokke
Søvn reguleres i hovedsak av tre faktorer: hvor lenge vi har vært våkne, døgnrytmen (den biologiske klokka) og vaner/atferd
Siden vaner og hvor lenge vi har vært våkne er en smaksak, har forskerne ved Universitetet i Sponvika (UiSp) konsentrert ser om det som styrer døgnrytmen, altså den biologiske klokka.
- Biologisk klokke er en biologisk prosess i levende organismer som hjelper organismen med å passe tiden, mansplainer Professor Emeritus Nusse Bråttsjø til Sponvikaposten. - Syklusen kan følge tidevannssonen, månesyklusen eller årstidene, men mest vanlig lengden på en slik syklus er 24 timer.
- Ja, 24 timers klokker passer best til oss mennesker, sier vi. - Tenk om klokka skulle vært ti flere ganger i døgnet.
- Men det er den da, stusser Professor Emeritus Nusse Bråttsjø. - Kanskje vi har regna feil?
A, B og V-mennesker
Regnefeil eller ikke. Sponvikaposten er alltid sultne på ny vitenskap, så her presser vi på Emeritussen.
- Blås i regnefeilen, ivrer vi. - Fortsett mansplainiga!
- Jo, fortsetter Professor Emeritus Nusse Bråttsjø. - Mennesker med en slik 24-timers syklus kalles A-mennesker, og er faktisk i mindretall med knapt 40%, mens B-mennesker med en syklus nærmere 25 timer, utgjør nesten 60% av verdens befolkning. Resultatet er at flesteparten av oss blir trøttere jo lenger ut i uka vi kommer, og er helt ubrukelige før lunch.
- Ja, sånn er det i avisa også, nikker vi.
Saken fortsetter under bildet...

V-menneskers i biologiske klokke lurer kroppen trill rundt. Badetøy og badstue om vinteren og vinterfrakk om sommeren er ikke uvanlig.
- Ja, det er ikke noe nytt, sier Professor Emeritus Nusse Bråttsjø. - I vår forskning har vi oppdaget at, i tillegg til A og B-mennesker, finnes det en liten gruppe vi kaller V-mennesker. Det er bare en liten del, kanskje 0,5 - 1% av befolkningen.
- Hva er det med disse V-menneskene, Emeritussen, spør vi, på vei til å bli skikkelig dus.
- Jeg heter ikke Emeritussen eller Emeritus, avbryter Professor Emeritus Nusse Bråttsjø. - Det er en tittel, faktisk en spesialtittel.
- Ok, svarer vi. - Ikke noe vits i være så hårsår, vel. Hva er det med disse V-folka?
- Jo, nikker Professor Emeritus Nusse Bråttsjø. - Dette er spennende. Disse menneskene følger en klokke-syklus tilpasset, vel ingen. Ikke bare gjør de aktiviteter på feil tid av døgnet. De gjør det ofte på feil tid av året.
- Sier du det, måper vi.
- Ja, jeg sa det akkurat, svarer Professor Emeritus Nusse Bråttsjø. - V-mennesker sees ofte i flytende badstuer vinterstid hvor de bader mellom isflak. Eller de kan være ikledd full vinterhabitt på stranda en sommerdag. V-mennesker kan også være folk som spiller bingo, men dette må forskes mer på.
- Ja, nikker vi og noterer. - Vi har alltid lurt på de bingo-folka. De burde få levert inn klokka til reparasjon.
- Det er nok ikke mulig, humrer Professor Emeritus Nusse Bråttsjø. - Sånne klokker kan hverken repareres eller kjøpes. Jeg tror sannelig meg at du ikke kan bytte batteri på dem heller, men vi har ikke noe forsknings som støtter den teorien.
- Nei vel, mumler vi som nettopp har skiftet batteri på våre 24-timers klokker.
Tagger
#adferd, #årstidene, #badstue, #bingo, #biologiske klokke, #døgnrytme, #emeritus nisse bråttsjø, #klokke, #månesyklusen, #professor, #regnefeil, #smaksak, #søvn, #tidevannssonen, #universitetet i sponvika, #v-mennesker, #våken, #vaner
Vær den første til å kommentere