
Handleposer ender vanligvis opp som mikroplast i naturen gjennom en lang prosess med mekanisk slitasje og UV-stråling fra sola. Det vil Sponvika Plastlag ha slutt på
Nyheter
Siste bud er kr 9,50 for handleposen
Mens butikkjedene øker prisen på bæreposer til fire kroner og tjue øre, foreslår en økonomiprofessor ved NHH å øke prisen til sju kroner. Det er for dårlig mener Sponvika Handelsstand
Både COOP, Kiwi, Mega og Rema øker prisen på bæreposer til fire kroner og tjue øre fra 4 august. Dette er ikke nok til å få oss til å endre vaner, mener en økonomiprofessor fra NHH, og foreslår en posepris på sju kroner.
I Sponvika har prisen allerede passert sju kroner, og er på vei mot ti kroner pr pose, og prisen ventes å gå opp i ukene som kommer.
- Hva er det som gjør at prisen på handleposen nærmer seg 10 kr i Sponvika, mens den i resten av landet fortsatt selges for 4.20? spør vi leder for Sponvika Handelsstand, Gustav Himle Øyen.
- Det er inntjeningen som lokker, innrømmer Himle Øyen spontant. - Mer penger i kassa, og mer til oss i bransjen. Vi har allerede satt i gang en auksjon på plastposeprisen. Matvarekjeden som byr høyest, vinner ti bonger til julebordet til høsten. Høyeste bud akkurat nå er 9,50, tror jeg.
- Så, det er ikke for å få folk til å bruke færre plastposer og redde miljøet, spør vi lettere opprørt.
- Neida, det er bare for å tjene mer penger, humrer Himle Øyen.
- Du nevnte at auksjonen kommer til å drive prisen enda høyere opp, konstaterer vi. - Har Sponvika Handelsstand regnet på noen smertegrense.
. Regnet og regnet, svarer Himle Øyen. - Vi løselig antar at vi kan ta en pris tilsvarende 10% driks. Altså, hvis en bærepose inneholder varer for 400 kroner, så kan posen godt koste 40 kroner. Det er en rimelig pris slik vi ser det.
- Det er vel litt vel dyrt, sier vi.
- Ikke misforstå. Vi selger også handlenett i stoff til en tier, men vi anbefaler kundene å bruke engangsposer i plast. Det er ikke alltid bra å prøve nye ting. Folk blir fort forvirret, vet du.
Naturvern og mikroplast
Milo Skrubb fra Sponvika Plastlag er ikke enig med lederen for Sponvika Handelsstand, Gustav Himle Øyen, og sikter til at all plast vi bruker havner i havet som mikroplast.
- Dette må det bli slutt på, utbasunerer han taktfast til Sponvikaposten, som om det er vår feil.
- Det er lett å være imot, avbryter vi lettere fortvilet. - Hvilke løsninger ser Sponvika Plastlag for seg for å stoppe dette?
Saken fortsetter under bildet...

Mikroplast i havet er en stor utfordring for Rusken. Da er det mye lettere å fiske opp hele poser.
- Mikroplast er bittesmått, så det blir veldig vanskelig for Rusken å rydde opp etter oss, mansplainer Milo Skrubb. - Da er det bedre å kaste handleposene rett i sjøen etter bruk. Da slipper de å bruke årevis på å brytes ned i naturen før de ender i havet. Lettere for oss, og lettere for Rusken. En vinn-vinn greie, egentlig.
Sponvikaposten takker for interjuvene og priser seg lykkelig over at vi har så mange dedikerte folk i byen vår.
Tagger
#auksjon, #bonger, #butikkjede, #coop, #gustav himle øyen, #handlenett, #handlepose, #inntjening, #julebord, #kiwi, #kunde, #mega, #mikroplast, #miljøet, #milo skrubb, #naturen, #naturvern, #nhh, #penger, #pris, #rema, #rusken, #sola, #sponvika handelsstand, #sponvika plastlag, #stoff, #uv-stråling, #økonomiprofessor
Vær den første til å kommentere