Voldsomme vulkanutbrudd i både Mellom-Amerika og Island innhylte Sponvika og andre deler av kloden i aske- og svovelgasser på 600-tallet.
Vitenskap
Forskere ser tegn på mytologisk katastrofe
Sponvika ble rammet av et voldsomt naturfenomen på 600-tallet som gjorde solen blek og hemmet veksten av eiketrær
Myten fra norrøn mytologi om en tre år lang vinter uten somre, også kalt fimbulvinter, kan ha røtter i virkeligheten.
En ny forskningsstudie fra Bymuseet viser at Sponvika ble rammet av et uvanlig voldsomt naturfenomen for 1500 år siden.
Forskerne har undersøkt 104 innskjæringer i eiketrær fra 400-tallet, som alle viser uvanlige inskripsjoner i årene fra 539 til 541.
- Vi kan se på inskripsjonene at det har vært en veldig voldsom klimahendelse i år 539, sier seniorforsker Irene Møydom Stivbeint til Sponvikaposten.
- På hvilken måte? spør vi og spisser blyantstumpen redaksjonen har utstyrt oss med.
- Det er inskripsjonene i seg selv, svarer Irene Møydom Stivbeint. - Det står rett og slett at det var en veldig voldsom klimahendelse i år 539. Folk klagde på at det var kaldt og at det aldri ble skikkelig sommervær.
- Omtrent som nå da? spør vi med et lite smil.
- Kanskje det, svarer Irene Møydom Stivbeint ettertenksomt. - Men det var moderne på den tiden i både Mellom-Amerika og Island å innhylle store deler av kloden i aske- og svovelgasser fra vulkanutbrudd.
- Moderne ja, noterer vi.
- Ja, nikker Irene Møydom Stivbeint noe mykere i ganglaget. - Skriftlige kilder fra både Middelhavet og Kina forteller om en uvanlig blek sol og korn i åkeren som aldri ble modnet. Vi vet at store deler av kloden ble berørt av denne hendelsen, men vi har aldri klart å påvise at det også var tilfelle i Sponvika.
Saken fortsetter under bildet...

Jernalderen var harde tider. Ikke bare lå det jern slengt rundt over alt, men jernet rustet fort også. Uten skikkelig rustbehandlig, var jernalderen lite bærekraftig, så det var ikke overraskende at folka slutta med jernalder etter en stund. Bildet viser Pekka Haraldrsovedottir foran det nye vannverket i Sponvika (år 537 etter før-etter-skiftet).
- Og nå har dere det? spør vi.
- Ja, nikker Irene Møydom Stivbeint igjen. - Nå har vi for første gang håndfaste bevis på at det har vært dårlige somre før også.
- Landet var den gang befolket av bønder, fortsetter Irene Møydom Stivbeint monotont. - Og den treårige perioden med mørke og kulde har høyst sannsynlig fått katastrofale konsekvenser. Det er jo noe dritt når kornet står på åkeren uten å vokse og modnes.
Sponvikaposten kveler et gjesp, og takker for intervjuet selv om forsker Irene Møydom Stivbeint ser ut til å ville frotelle mer. Men bondegreier kan hun plage noen andre med, tenker vi. Vi skal rekke litt avspasering.
Tagger
#600-tallet, #åker, #aske, #blyantstump, #bondegreier, #bymuseet, #bønder, #eik, #eiketrær, #fimbulvinter, #forskning, #gjesp, #innskjæring, #inskripsjon, #irene møydom stivbeint, #island, #jern, #jernalderen, #kina, #klimahendelse, #mellom-amerika, #middelhavet, #naturfenomen, #pekka haraldrsovedottir, #sol, #sommervær, #svovelgasser, #trær, #vulkan, #vulkanutbrudd
Vær den første til å kommentere