
Politikk
Du herlige påske
Ytring er en spalte hvor vår eminente redaktør Pjålter Vildumeino kan ytre sine meninger i prosa, uten avbrytelser og innvendinger fra nettroll og annet rask som sitter på gutterommet med "livets harde skole" på CV'n.
Så var påsken her, ennå en gang. Fylt med nypreppa dagskort, påskekyllinger, smågodt og kasser med vin på hytta i Hemsedal, Trysil eller Hafjell, leid for anledningen, eller belånt til langt over pipa.
Ingenting er bedre enn å være godt oppi 50-åra på afterski etter en dag i bakken. Sitte tilbakelent og svinge halvlitere med øl og Jägermeister til rytmene av Staysmans rølpelåter, og se på andres døtre danse i øl på bordene iført tunge slalomstøvler og skidresser i alle farger. Ja, idag er det lov å være hore. Mine døtre er heldigvis på hytta og forbereder påskesteken.
Dr. Fritz Klaussmann ved Karolinska Institutt i Stockholm har det siste året blitt kjent for arbeidet med generasjonsvegring. En av teoriene i dette arbeidet er Edge of Tomorrow-teorien, en teori oppkalt etter filmen med samme navn, hvor en soldat (spilt av Tom Cruise) kjemper mot romvesener og gjenoppleve den samme dagen om og om igjen. Dagen starter nemlig på nytt hver gang han dør.
Til motsetning fra ekte menn over 50, så lærer Tom Cruise litt mer for hver gang han gjennomgår dagen, og som det så ofte skjer i Hollywood, så utvikler han seg og slår ned fienden til slutt.
Dette er eventyr, for ser vi på den jevne mann over 50 i dag, har han ikke utviklet seg siden russetiden. Alt har gått på repeat i en sirkel i tre, fire tiår uten at noe har endret seg. Det synes godt på afterski.
Det som var morro i russetia, er det som er morro i dag. Alt nyere, selv om mange vil si at det også er ganske antikt, er bare dritt sammenliknet med før. Hadde denne generasjonen hatt en krig i sin ungdom, hadde Ole Paus igjen fått rett, Alt var mye bedre under krigen.
Desverre fikk de over 50 ingen krig å snakke om. Kommende russ har nok mye større sjangse for det.
Det samme gjelder for musikk. I en undersøkelse utført av Checkpoint for Sponvika Scener, viste det seg at langt under 1% av menn over 50 visste hvem Ariana Grande var, til tross for at hun herjer hitlister over hele verden, og for tiden topper de viktigste med We Can't Be Friends (Wait For Your Love). Under 2% kjente til Taylor Swift, SZA, Tyla, Gabrielle eller Admiral P, men kunne allikevel ikke skille mellom artistene i en lyttetest, noe som er ganske uforståelig da i hvert fall to av dem skiller seg ut på dialekten.
En kontrollgruppe, også med menn over 50, ble konfrontert med 30-40 år gamle låter fra U2, Queen, Bee Gees og Whitney Houston, og her svingte rockefoten i hundre, noe som er ganske underlig, da spesielt U2 blir ganske mørkt, tildels kjedelig, og border-line depressivt.
96% av kontrollgruppen identifiserte både artist og låt i løpet av sekunder, noe som styrker Edge of Tomorrow-teorien på et vitenskapelig nivå. Generasjon menn-over-50 har bevislig ikke utviklet seg på tre, fire tiår, noe som sammenfaller godt med generasjonens skilsmissestatistikk, eller som en venninne av meg sa det: "Det er grenser for hvor lenge jeg gidder dette".
God påske!
Tagger
#admiral p, #ariana grande, #bee gees, #checkpoint, #cv, #dagskort, #edge of tomorrow-teorien, #fritz klaussmann, #gabrielle, #generasjonsvegring, #hafjell, #hemsedal, #hore, #hytta, #jägermeister, #karolinska institutt, #krigen, #livets harde skole, #påske, #påskekyllinger, #queen, #rockefot, #romvesener, #russ, #russetiden, #skidresser, #skilsmissestatistikk, #slalomstøvler, #smågodt, #sponvika scener, #stockholm, #sza, #taylor swift, #tom cruise, #trysil, #tyla, #u2, #vin, #vitenskap, #whitney houston, #øl
Vær den første til å kommentere