
Tenk deg om neste gang du knekker av en tomatklase fra planten din. Den kommer garantert til å "skrike".
Vitenskap
Planter kommuniserer med lyd
Sist oppdatert 06/06 2023
Planter skriker når du kutter stilkene deres! Nå kan vi høre hvordan det høres ut
En ny studie viser at tomatplanter "skriker" når en stilk kuttes. I tillegg "snakker" de et slags klikkespråk som høres ut som "bobleplast som popper" når de er tørste. Lyden kan høres fra mer enn 3-5 meters avstand, og viser helt klart at planter kommuniserer med lyd, potensielt også over lengre avstander.
At planter kommuniserer med lyd er overraskende, men tatt i betrakting at insekter og dyr i deres økosystem bruker lyd, er det ikke unaturlig at også planter gjør det.
Så hvorfor har vi aldri hørt lyden fra en åker eller et skogholdt? Årsaken er nærliggende. Alle arter er tilpasset sitt miljø og sine behov. Det er derfor vi fortsatt er her. Menneskelig høreevne er tilpasset vårt miljø, og ligger mellom 20Hz og 20 kHz. Da kan vi høre en løve på vei mot oss, eller et byttedyr som knekker en kvist i skogen.
Plantenes miljø krever et annet frekvensområde, nemlig det ultrasoniske, mellom 20-100 kHz. De trenger ikke engste seg for løver eller se etter byttedyr. De "lytter" til insektenes vingeslag, og kanskje lyder vi ikke aner noe om.
Forskere har utført endel konkrete forsøk. Blant annet har de registrert lydene fra plantestengler som enten var utsatt for tørke (mindre enn 5 prosent jordfuktighet) eller hadde blitt kuttet i nærheten av jorda. Mikrofoner ble plassert 10 cm fra plantene, og opptakene ble sammenlignet med lydene fra ikke stressede planter. Resultatet var at stressede planter sendte ut betydelig mer lyder enn ikke stressede planter.
Andre forsøk har vist at lyden fra summingen fra bier kan få planter til å produsere søtere nektar, og hvit støy1 spilt til Arabidopsis thaliana2, en blomstrende plante i korsblomstfamilien, kan utløse en tørkerespons.
Stressede planter sier fra
Foreløpig er det registrert at blant annet mais-, hvete-, drue-, and en rekke kaktusplanter kommuniserer med lyd. Som en kuriositet, har forskningen så langt ikke klart å oppdage noen lyder fra de barkktige stammene til trær, med unntak av lyder fra de ikke-barkaktige delene på vinranker (som er et barktre).
Det gjenstår å se om, og hvordan disse lydsignalene kan være involvert i plante-til-plante kommunikasjon eller plante-til-miljø kommunikasjon, men det hindrer oss ikke i å spekulere i hvordan disse luftbårne lydene kan hjelpe planter med å kommunisere stress.
Saken fortsetter under bildet...

Arabidopsis thaliana, vårskrinneblom er en plante i korsblomstfamilien. Forsøk med hvit støy (uforutsigbare signaler hvor effekttettheten i signalet er konstant), kan utløse en tørkerespons hos planten.
Kan denne formen for kommunikasjon hjelpe plantene på noen måte, eller hjelpe hele økosystemer, til å tilpasse seg miljøendringer bedre?
Eller kanskje lydene brukes av andre organismer for å oppdage en plantes helsestatus. Møll hører for eksempel innenfor ultralydområdet og legger eggene sine på blader, og det sier seg selv at friske planter er bedre verter.
En ting er sikkert. Den globale etterspørselen etter mat vil bare øke. Å skreddersy vannbruken målrettet til individuelle planter eller deler av åkere som gir mest "støy", kan hjelpe oss med å intensivere produksjonen mer bærekraftig og begrense tap av både mat og vann, og samtidig begrense avrenning av næringsstoffer til bekker og elver.
1 Mer om hvit støy
2 Mer om Arabidopsis thaliana
Tagger
#åker, #arabidopsis thaliana, #avrenning, #avstand, #behov, #bekk, #bie, #bobleplast, #byttedyr, #dyr, #elv, #frekvensområde, #hertz, #hvit støy, #hz, #høreevne, #insekt, #kaktus, #klikkespråk, #kommunisere, #korsblomstfamilien, #kutte, #kvist, #lyd, #mat, #mikrofon, #miljø, #nektar, #næringsstoff, #plante, #skogholdt, #skrike, #snakke, #stengel, #stilk, #stress, #studie, #summing, #tomatklase, #tre, #tørke, #tørkerespons, #tørst, #ultrasonisk, #vinranke, #økosystem
Vær den første til å kommentere